Õietolm
Lihtsalt selgitades on õietolm õie keskel asuvatelt tolmukatelt pärinev väga peen pulber. Õietolmu värv võib varieeruda valgest mustani. Mesilased tolmu ei sorteeri ja n-ö segukauba värvus on ikkagi kas kollane või kollakaspruun.
Ka õietolm on imetoit. See on kiiresti omastatav, temas leidub märkimisväärses koguses erinevaid vitamiine (B, C, D, E), lisaks vajalikke mikroelemente nagu seleen ja kuld.
Värskelt kogutud õietolm sisaldab 20–35% vett, 7–36% valke, 20–39% suhkruid (fruktoosi rohkem kui glükoosi), 1–20% rasvaineid ja 1–5% tuhka. Üldse on õietolmus leitud 28 keemilist elementi, sealhulgas magneesiumi, naatriumi, niklit, titaani, kroomi, rauda, joodi jne.
C-vitamiini leidub kõikide taimede õietolmus. Kuna aga kogutud õietolm koosneb paljude taimede tolmudest, siis on selles ka kõikide gruppide vitamiine, sealhulgas niisuguseid, mida muus toidus ei ole.
Kõige väärtuslikum on õietolm valkude poolest. Need sisaldavad kõiki aminohappeid, sealhulgas asendamatuid, mida on vaja rakkude uuendamiseks ja ülesehituseks. Loomne organism ei suuda neid sünteesida. Vajalikke aminohappeid saab ka taimsest toidust.
Asendamatuid aminohappeid on õietolmus viis-kuus korda rohkem kui loomalihas või piimas. Näiteks 15 g õietolmu sisaldab 1,1 mg leutsiini, mis on inimesele vajalik päevane kogus. Õietolmu küllastamata rasvhapped erinevad loomsetest küllastatud rasvhapetest selle poolest, et need ei põhjusta veresoonte lupjumist.
Suir
Suir on mesilaste poolt töödeldud õietolm. Mesilased topivad oma süljega niisutatud tolmutombud kärjekannudesse, katavad meega ja kaanetavad.
Kahe nädala jooksul valmib kärjekannudes piimhappelise käärimise tulemusel mesilaste “leib” ehk suir. Selles protsessis on allergeenid elimineeritud. Võrreldes õietolmuga, on suiras rohkem süsivesikuid ja piimhapet, vähem aga valku ja rasvu.
Suiras on tunduvalt rohkem ka vitamiine, lisaks sisaldab mineraalsooli ja orgaanilisi happeid, vähesel määral ka fermente ning hormoone. Nõnda võiks öelda ka, et suir on õietolmuga võrdsete omadustega omamoodi õietolmu kontsentraat. Selle toiteväärtus on nii kõrge, et inimene võiks suirast elada, kuid maol poleks siis enam looduse poolt loodud rolli.
Õietolmu ja suira võrdlus
Õietolm | Suir
Suhkrud 18% | 34%
Rasvad 3,33% | 1,58%
Valgud 24,06% | 21,74%
Mineraalained 2,55% | 2,43%
Piimhape 0,55% | 3,06%
Taruvaik ehk proopolis – looduslik antibiootikum
Suurepärane looduslik produkt, mille materjali saavad mesilased pungadelt, lehtedelt, vartelt, lisades sellele süljenäärmete eritist, vaha ja õietolmu. Taruvaigul on meeldiv lõhn ja kibedavõitu maitse, juba käesoojuse mõjul muutub ta kleepuvaks. Külmaga on taruvaik väga rabe. Proopolisel on antiseptilised, antimükoloogilised ja põletikuvastased omadused, ta soodustab haavade paranemist, kusjuures tema antibakteriaalsed ühendid taluvad isegi kõrget temperatuuri. Taruvaik tõhustab vereloomet, eriti kui seda võtta koos meega. Oma raviomaduste tõttu on proopolist nimetatud looduslikuks antibiootikumiks. Rahvameditsiinis kasutatakse seda väga erinevate haigusnähtude vastu, peale nina-, kurgu-, kõrva-, hingamisteede, eesnäärme jt. vaevuste leevendamise kasutatakse proopolist ka tuimastamiseks ja desinfitseerimiseks. Taruvaik tuimestab limasnahku ja naha vigastatud piirkondi, vähendab sügelust ja põletikulist reaktsiooni, hävitab baktereid ja viirusi, kiirendab koedefektide ja nahavigastuste paranemist, tugevdab immuunsust.