Suir on mesilaste poolt töödeldud õietolm. Mesilased suruvad õietolmutombud kärjekannudesse, katavad meega ja kaanetavad.
Kahe nädala jooksul valmib kärjekannudes piimhappelise käärimise tulemusel mesilaste “leib” ehk suir. Selles protsessis on allergeenid elimineeritud. Võrreldes õietolmuga, on suiras rohkem süsivesikuid ja piimhapet, vähem aga valku ja rasvu. Suiras on tunduvalt rohkem ka vitamiine, lisaks mineraalsooli ja orgaanilisi happeid, vähesel määral ka fermente ning hormoone. Nõnda võiks öelda ka, et suir on omamoodi õietolmu kontsentraat. Selle toiteväärtus on nii kõrge, et inimene võiks suirast elada, kuid maol poleks siis enam looduse poolt loodud rolli.
Õietolmu ja suira võrdlus
Õietolm | Suir
Suhkrud 18% | 34%
Rasvad 3,33% | 1,58%
Valgud 24,06% | 21,74%
Mineraalained 2,55% | 2,43%
Piimhape 0,55% | 3,06%